May 8, 2011

sup lobak putih

ada masa sikit ni.. aku nk kongsi resepi lagi... kali ni pasal sup pulak.. sup lobak putih ni aku buat hari sabtu lepas tapi xde masa nk up-date + lupa nk upload gambar..  sup ni sebenarnya baik utk ibu2 yang  breasfreed baby macam aku...sebab apa?? sebab lobak putih adalah salah satu makanan yang boleh membantu  membanyakkan susu badan.. resepi ni macam biasa ..aku blajo dari mentua aku le.. hehe ok.. meh  baca resepi ..

Bahan2
1 batang lopbak putih - potong ikut suka
 1/4 ayam pencen -  potong kecik
3.5 liter air
2 biji kurma merah - buang biji
garam dan gula

Cara2

1. Didihkan air dalam periuk...bila dah mendidih.. masukkan ayam pencen yang telah dipotong kecil..biarkan mendidih lagi
2. masukkan lobak putih dan kurma merah .. 
3. tutup periuk dan biarkan sup mendidih dengan api kecil selama 2-3 jam..
4. perasakan dengan garam & gula..siap

oh ye..sup ni jgn masin sgt yer.. x sedap...satu lagi..kalau rasa cam malas nk tunggu atau nak lebih senang,, buleh jugak masukkan semua bahan kat atas tuh dalam slow cooker... setkan 'low' dan biarkan ianya masak selama 5-6 jam ...senang kan?? ...ok... slamat mencuba :)

2 comments:

LydSunshine said...

Takyah letak bawang ke awak? Sedap ke rasanya? Heheh.

kyo said...

oohh.. kalau fist time cuba mungkin tak biasa kot ngan rasanya..kalau dah biasa..sedap jugak...tapi mmg x letak bawang.. hehehe...

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...