Mar 25, 2013

Brother GS2700

ok..kali ni nak kongsi hobi terbaru saya. hobi ni bermula bila terfikir mahalnya nak hantar upah buat baju kurung..

upah sepasang baju kurung  biasanya antara rm50-60 sepasang..belum masuk modal beli kain lagi..oleh sebab saya agak berkira sikit .. jadi dok terfikir..kenapalah tak belajar buat baju kurung sendiri ? 

apa yang saya perlukan hanya keluarkan modal untuk beli mesin jahit. kat rumah mentua memang ada satu mesin jahit butterfly .. mak mentua saya tak kisah pun kalau saya nak guna mesin jahit dia.. cuma saya akan rasa sangat-sangat bersalah kalau mesin jahit yang dia jaga selama 30 tahun tu rosak kerana saya memang tak tahu langsung pasal jahit menjahit nih.. masa sekolah dulu tak ambil kelas jahitan.. dok belajar potong2 kayu..tanam2 pokok je.. 

jadi langkah keselamatan.. saya buat keputusan nak beli satu mesin jahit.. dan makanya.. terbelilah mesin jahit Brother GS2700 ini..

dekat seremban susah nak cari kedai yang jual mesin jahit brand Brother. jadi saya buat keputusan beli dengan LSN.. senang.. kebetulan waktu tu LSN ada buat promosi.. kos keseluruhan untuk pakej yang saya ambil ni jadi RM1299.00.. memandangkan saya mintak tolong suami pegi ambil mesin kat kedai.. jadi tiada kos penghantaran.. jimat sikit.. lepas ambil mesin.. ajak suami merayap..hehe

dapat mesin sebijik dan 32 aksesori termasuklah tapak mesin, bobbin atau orang kita panggil sekuci :p dan jugak 100 biji benang bermacam kaler.. happy sekejap...


antara tapak mesin yang ada

zipper foot
gathering foot
roller foot
binding foot

ada lagi tapi saya tak ingat apa nama dia..hahaha


setakat ke hari ni saya dah berjaya menjahit sarung tilam iman.. blanket.. baju kurung yang tak berapa nak jadi (susah rupanya nk buat baju kurung ni ye), sarung kusyen.. dan jugak bantal peluk..

walaupun hasilnya tak secantik mana tapi saya happy sangat.. kerja tangan sendirikan.. 

masa dapat  mesin jahit.. mak mentua saya kata.. "ana.. belajar jahit lurus dulu.. nanti dah pandai.. baru belajar buat baju" ..

dengan taatnya saya angguk.. terkial-kial nak menjahit.. suruh jahit lurus je pun.. tapi susahnya kemain..dan saat itu jugak baru saya tahu.. apasal upah baju skang mahal..hehe.. 

nak citer pasal mesin jahit tapi merapu panjanglah pulak...

ok... nanti saya cuba snap gambar experiment jahitan saya ye..saya ada kumpul maklumat pasal belajar jahit,, nanti ada waktu terluang ..akan saya kongsi kat sini...







Mar 24, 2013

homemade jeruk halia


agak berzaman jugak saya tak menulis ye.. kemalasan di tahap tinggi.. oleh kerana hari ni ada kerajinan sikit...jadi baik cepat2 tulis..heheh

nak kongsi resepi jeruk halia... dah lama saya buat ...klu tak silap...dah dekat 6 bulan saya buat tapi asyik lupa nk taip..atau dengan kata lain...den  malas sebenarnya..heeee

bahan
halia muda secukupnya
1/2 cawan cuka makan
1 cawan gula
sedikit garam
air panas


cara
kikis kulit halia dan cuci bersih
hiris halia senipis yang boleh..lagi nipis lg sedap
letakkan hirisan halia dalam penapis dan curahkan air panas ketepikan dan biarkan halia sejuk
sementara tu satukan cuka dan gula..kacau hingga gula larut dan tambahkan secubit garam
letakkan halia dalam balang kaca..curahkan bancuhan cuka tadi dan tutup kemas..warna cuka akan bertukar sedikit pink..simpan jerukndalam peti sejuk...lepas seminggu dah boleh makan
jeruk ni saya suka makan dengan mee goreng..kalau sebelum diet..suka makan macam tu je..tapi sebab dh kena jaga makan kena la berpada-pada...

ok selamat mencuba (:

mula diet dengan herbalife

punyalah lama tak up date blog ...kemalasan mengatasi segalanya..dan sebab malas jugak berat badan naik bagai angin lalu..

jumpa penimbang kat rumah.. dengan bangga naik..bila tengok jarum penimbang..masa ni berat dah hampir ke angka 60...mataku membulat..gila berat.. pastu cepat- cepat turun..bukak tab dan google cara nak kurus dengan sihat..rata-rata ramai yang cadangkan ambil herbalife... esoknya terus pegi jumpa sorang staff kat office yang jadi agen..mintak pendapat .. dua tiga kali fikir akhirnya saya amik keputusan nak cuba ..

formula 1
teamix
herba aloe

masuk hari ni dah 5 hari... akan update keputusan lepas 14 hari....



Aug 14, 2012

kek lapis cheese pesona...


Percubaan pertama. . Sedap sgt... Terima kasih pd kak nor secubit garam sebab kongsi resepi yang yummy ini...


Published with Blogger-droid v2.0.6

Jun 27, 2012

lemon dan chicken

kongsi resepi hujung minggu.. resepi asal dari internet .. tak ingat yang mana satu.. saya olah  sikit..nanti rajin saya update bahan ngan cara nak buat.. .. 

Jun 24, 2012

keropok ketam

assalamualaikum

bersiaran kembali.. nak kongsi resepi keropok pulak..keropok ketam ..layan ajelah...



Bahan

1 paket filet ketam - leraikan 
minyak untuk menggoreng

Cara-Cara 
  1. panaskan minyak, goreng filet ketam hingga kekuningan/garing. angkat, tos dan biarkan sejuk
  2. simpan dalam bekas kedap udara dan bolehlah di makan sambil tengok tv.. krap krup


Jun 19, 2012

cantiknya dia

ok.. sebenarnya nak cite pasal satu blog yang saya jumpa semasa mencari-cari info tentang kecantikan..(oleh sebab saya ni pompuan merangkap bini orang.. adalah normal jika saya teruja tentang kecantikan..ngeeee..)

mula-mula baca satu entry je.. pastu belek2 entry dia yang lama-lama.. serius.. saya sangat suka cara dia menulis..sekarang pun saya belum habis baca lagi semua entry yang dia tulis.. dan pada pandangan mata saya orangnya sangat cantik dan ayu..(betapa hebatnya ciptaan Allah SWT ..kan ?..)

sape dia tu?? haa.. meh klik sini http://nurulbadiah.blogspot.com 

luangkan sedikit masa untuk baca entry dalam blog beliau.. bagi saya tak rugi pun.. kalau anda perasan.. banyak nasihat/ilmu yang cuba disampaikan tapi dalam bahasa yang santai...

saya buat entry ni bukannya ada dapat komisyen apa-apa pun dari cik nurul.. dia kenal saya pun tak .. tapi sekadar ingin berkongsi tentang apa yang saya rasa bagus untuk dikongsi.. 

untuk nurul.. teruskan menulis sebab saya sangat suka baca apa yang kamu tulis.. 


Jun 9, 2012

laksa mee

assalamualaikum.. wahh..lama beno saya tak menulsi kat blog.. jadi mulakan dengan menu yang dah lama diperam..hehehehee.. menu ahad dulu2..dh tak ingat tarikhnya.. .. kisahnya mentua saya balik kampung, en hubby kata tak payah masak.. kita tapau kat luar jerk. alih-alih saya masak jugak laksa mee.. konon nak makan tengahari... tapi bila siap je terus saya cedok dalam mangkuk dan ngap..hahaha..lapo punya pasal..

pastu bila en hubby balik dari menapau.... saya makan lagi..huh.. nampak sangat saya kuat makan kan?? patutlah badan dah macam tong drum..erkkss...

resepi asal ada kat myresepi.. patutnya guna mee sanggul.. tapi kat dapur cuma ada mee je..sanggul tarak... bantai je la labuuu... janji kenyang.. kes nak habiskan sambal tumis semalam... terjadilah laksa mee seperti di bawah.. maaf yer..gambo takde.. dah habis makan baru ingat.. EH!!..lupa nak ambik... :p


Laksa mee

Bahan
2 keping mee sanggul - saya guna mee kering je
2 biji bawang merah - cincang
2  ulas bawang putih - cincang
semangkuk kecil udang - buang kulit dan belah belakang (saya x letak sebab xde stok)
bebola ikan  - saya boh 10 biji
air secukupnya
garam & gula


Cara
  1. celur mee hingga lembut - ketepikan
  2. tumis bawang hingga wangi, tambah air (ikut suka nak sup banyak mana) dan biarkan hingga mendidih
  3. tambahkan fish ball, perasakan dan sedia untuk dimakan bersama mee dan sambal...




May 22, 2012

untuk makluman kawan2.. blog saya mengalami sedikit masalah .. walaupun sikit tapi ia berjaya membuatkan saya tensen sampai skang.. klu ada blog yg tetiba je saya unfollow tu .. saya mintak maap banyak-banyak ye.. bukan niat saya pon..ntah sapelah yang sangat baik hati menghack blog ku ini.. mmmm insyaallah saya akan cuba usahakan untuk atasi masalah ini


segala kesulitan amat dikesali....

menu berpantang part III

nak share ngan korang menu berpantang lagi. dapat dari sorang staf kat opiz. walaupun hanya resepi orang dalam pantang, tapi tak kisahlahkan.. saya tak pernah cuba lagi menu ni.. tadi baru dengar akak kat opis dok cite.. jadi nak share jugak ngan korang.hehe... apapun, kita layan jelah yer..

Pegaga  Lada Hitam

Bahan

2- 3 cekak daun pegaga- hiris
segenggam ikan bilis - cuci bersih dan toskan
2 ulas bawang putih - tumbuk
2 ulas bawang merah - tumbuk
1 inci halia - tumbuk
garam secukup rasa
lada hitam secukupnya - tumbuk halus

cara-cara
  1. sangai ikan bilis hingga garing
  2. tambahkan bawang yang telah siap ditumbuk dan serbuk lada hitam
  3. perasakan dan angkat
  4. gaul bahan sangai dengan pegaga yang telah siap di hiris
  5. sedia untuk dinikmati bersama-sama dengan nasi panas..

p/s: kakak kat opis tu kata, kalau malas nak sangai, boleh jugak di goreng. cuma pastikan minyak jangan letak banyak-banyak.. kang gomok plak.. ingat nk terai masak hujung minggu ni.. kalau jadi baru saya tepek  gambo.. walaupun saya dah lama tamat tempoh berpantang (dah macam tamat tempoh kredit pulak)..saya tetap nak cuba menu ni.. haha.. ok...selamat mencuba.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...