Dec 28, 2011

Breastpump

mak aih.. bersawang dah blog ni.. nampak sangat tuan nye blog maleh nk hapdet...hehe.. jap2.. nak kasi hialng dulu segala sawang mawang ni...(sambil buat gaya mengelap konon-kononnya...)

ok.. dah bersih dah.. boleh mula menaip...ehem2..

sejak mengandung anak kedua ni.. bermulah balik aktiviti saya iaitu mencari maklumat berguna .. skang ni tengah gigih google maklumat pasal breastpump.. teruja sungguh tengok ibu2 yang berjaya menyusukan anak mereka hingga 2 tahun.. masa anak pertama dulu saya hanya dapat breastfeed iman sampai 10 bulan je. tu pun selang-seli dengan susu formula (FM).. lepas tu susu dah mula kurang ...dan iman pon dah rejek susu saya..huhu..sodih den...

kalau boleh.. kali ni saya nak cuba untuk susukan anak yg kedua ni dengan susu ibu .. (harap-harap boleh).. sebelum ni saya pernah guna medela harmony (manual pump) .. bagi saya pam ni ok cuma lenguh tangan je la...dah manualkan.. kena la pakai tangan.. sekarang saya bercadang nak beli spectra 3 pulak.. kalau diizinkan saya nak beli set lengkap dengan double pumping sekali..senang sikit... ada la menjenguk dua tiga kedai online.. dan hingga ke hari ini, harga yang paling murah selepas less boleh dapat dalam RM499.00 .. kat littlewhiz dan jugak Onebbworld .. tapi harga ni sampai 02/01/2012 je .. pastu akan naik balik..mmm... nampak gayanya kena la saya beli cepat2..

bercakap pasal spectra 3 .. yang ini merupakan pam elektrik yang boleh buat double pumping.. kalau nak single pon boleh jugak...apa yang best pasal spectra 3 ye? kalau nak tahu pengalaman saya.. tak bolelah nak kongsi..sebabnya?? beli pon tak lagi..macam mana nak share pengalaman kan? haha.. tapi kalau korang rajin google .. ramai ibu2 yang guna spectra 3 ni.. dah rata-rata review yang saya jumpa kebanyakannya positive.. 

sesape yg ada budget lebih tu bolehla sambar medela fs.. tapi bagi saya yang duduk dalam kategori biasa2 je..spectra 3 cukuplah.. idok le teman mampu nak membeli medela fs tu..mahai wehhh... tapi kalau ada yg nak bagi free.. den ok je..hahahaha...


mm.. tunggu saya beli dulu..baru boleh share .. (:



Nov 7, 2011

alahan ibu mengandung

pejam celik pejam celik.. dah masuk 12 minggu dah adik iman kat dalam perut ni..atau senang kira.. dah 3 bulah la... dah sekarang saya dah mula rasa sedikit demi sedikit alahan mak2.. ada masanya tak suka bau kat dapur.. nak-nak lagi bila tengah memasak.. rela duduk kat luar kejap..haha.. tapi yang ketaranya sejak kebelakangan ni.. kerap sangat loya.. tak makan loya..makan pon loya.. penyakit gastrik pulak jangan cakap la.. memang makin teruk.. ni semua simtom-simtom normal bagi perempuan yang tengah mengadung @ hamil.. ada jugak yang tak rasa apa-apa.. dari mula mengandung sampai beranak.. steady aje badan dia.. ada pulak yg dari awal sampai la dah bersalin baru habis alahannya.. setiap orang tu tak sama kan.. masing-masing punya badan.. 

macam saya dulu.. masa mengandungkan anak pertama.. alahan yang saya alami agak teruk jugak.. sampai usia kandungan nak masuk 6 bulan baru la reda sikit..  pengalaman kali kedua ni saya selalu berdoa supaya tak mengelamai alahan yang teruk.. yelah.. sekarang nak pegi kerja terpaksa ulang alik dari seremban ke Pj.. kalau teruk.. maunya tak dapat kerja kan.. dan alhamdulillah.. walaupun ada alahan tapi masih mampu untuk datang bekerja.. walaupun adakalannya badan memang out...

harap-harap badan ni sentiasa sihat supaya saya dapat bekerja dengan senang hati.. insyaallah...

oh ya.. hari ni hari ulang tahun iman yang pertama.. diam tak diam.. dah setahun dah usia anak sulung saya tu..hehe.. tahun depan jika diizinkan.. dapatlah sorang adik... 

oklah.. berhenti kat sini dulu.. ada masa.. menulis lagi... 

salam...

Oct 19, 2011

alhamdulillah.... 
dari hari isnin sampai semlm (rabu) saya tak dpt hadir bekerja.. 
isnin tu terpaksa jaga iman yang demam dan selsema.. 
kesian dia.. hari ni kesihatan iman dah beransur pulih.. 
selasa pulak kesihatan saya yang merundum.. pegi klinik kesihatan seremban..doktor bagi mc dua hari... 
periksa punya periksa.. taulah saya kenapa kesihatan saya tak begitu baik kebelakangan ni.. hehe.. 
masa doktor bagi tau.. tekejut jugak.. 
tapi bukan semua orang diberikan rezeki seperti tu.. 
jadi saya sangat bersyukur dengan kurniaanNya... 
en.hubby pun gembira dengan berita ni..
harapan saya semoga pengalaman rezeki kali ini tidak seperti yang sebelumnya.. 
insyaallah.. (^_^)


Oct 11, 2011

dua tiga hari ni mungkin tiada enrty baru.. tahap kesihatan saya yang tak berapa baik  membataskan idea untuk mengarang.. dua tiga menjak ni pola kesihatan tak berapa bagus.. kerap demam malam.. muntah2.. perut meragam.. semuanya macam dah janji nak datang sama-sama ..

insyaallah...kalau diizinkanNya.. saya akan menulis lagi yer.. 
cuma buat masa ni saya nak berehat sekejap..

pic from google

Oct 6, 2011

saya jumpa blog ni  bila jiran seblah pomot.. seronok baca blog dr cinta ni tau.. entry dia sangat cute dan penuh makna... tak rugi kalau luangkan sedikit masa untuk membaca blog beliau.. pemiliknya muda lagi.. tapi cara peyampaiannya sangat matang dan penuh hikmah... kalau ada kelapangan.. boleh lawat sini yer..

di saat diri dilanda musibah.. 
tapi tiada sesiapa di sisi yang dapat kita berkongsi kesedihan..
menangislah jika itu mampu melegakan sedikit kedukaan..
berdoalah kepadaNya.. 
semoga diri diberi kekuatan untuk menghadapi segala ujian..
mengadulah kepadaNya.. 
sesungguhnya Dia Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui ..
dan..
bersabarlah..
selagi anda mampu bersabar..


Oct 4, 2011

lama jugak saya tak menulis entry baru yer.. keadaan kesihatan yang tak berapa baik kebelakangan ni membuatkan saya malas sangat nak menaip.. dua tiga pat menjak ni kerap benar saya diserang sakit kepala/migrain .. dah banyak ubat yang ditelan .. kesakitan tu tetap datang.. saya ni mudah sangat kena sakit kepala.. kalau terhidu bau2 yang tak kena dengan deria .. mesti sakit kepala..  stress pun boleh sakit kepala.. 

baru-baru ni doktor bagi ubat untuk melegakan migrain yang dihadapi.. semasa entry ini di tulis..alhamdulillah.. kesihatan saya bertambah baik... 

oklah.. nanti ada masa terluang.. saya update lagi yer..

Sep 21, 2011

nasi tomato

kali ni nk share ngan korang resepi nasi tomato pulak.. macam biasa.. asal nak masak je.. p geledah  dapur orang.. dan untuk sekian kalinya.. g jengah dapur  kak nor lagi..hehe.. jom tengok camno nak buek nasi tomato.. resepi asal dari Che De Sam.. thank to che de sam n kak nor coz sudi share menu yang simple lagi sedap... (:



NASI TOMATO by Che De Sam
sumber: kak nor(secubitgaram)

Bahan:-

5 cawan beras basmathi - cuci dan toskan.
1/2 cawan susu cair
4 biji tomato - cincang
1/2 cawan sos tomato
2 sudu besar marjerin/minyak sapi
5 sudu besar minyak
garam
air (ikut sukatan - 5 cawan jugak)
daun pandan/daun sup - ana tak letak sebab tak ada

Bahan Tumis:-

3 ulas bawang putih - hiris

5 ulas bawang merah - hiris

1 inci halia - hiris

3 biji buah pelaga

3 kuntum cengkih

1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang

Cara Memasak:
Gunakan periuk nasi elektrik dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah tumis ke dalam minyak hingga naik bau.
Masukkan susu cair , tomato, garam dan gaul rata. Tambahkan air dan biarkan mendidih.
Masukkan beras dan daun pandan.
Alihkan periuk ke dalam rice cooker dan biarkan nasi masak seperti biasa. Bila telah masak, kacau rata perlahan2.
Hiaslah dgn bawang goreng dan daun sup.

Sep 20, 2011




Sep 18, 2011

putus cinta??

aku rasa rata-rata orang kat luar sana pernah mengalaminya kan?? termasuklah aku.  tapi  yang aku nak tulis ni bukanlah kisah cinta aku yang dah lama putus tu..cuma nak bercerita sikit.. sikit je . tak banyak pong…

hati yang luka akibat putus cinta ni memang susah nak rawat.. nak-nak lagi kalau cinta yang pertama.. fisrt love  la bak kata omputeh kan.  waktu-waktu macam ni adalah waktu yang sangat sensitive. masa ni apa saje yang dibuat,pasti akan berkait rapat dengan orang yang suatu masa dulu sangat kita sayangi.

kalau dulu keluar makan sama-sama, tapi sekarang dah tinggal sorang-sorang. kalau dulu selalu g tengok wayang cerita cinta.. tapi la ni kalau boleh nk tengok cite perang.. kalau dulu kau dan aku serasi bersama, dah bertukar..  antara kita terlalu banyak bezanya… senang kata, semua yang indah dulunya dah  bertukar rupa.

zaman kelukaan ni, segala macam lagu tangkap nangis adalah sangat merbahaya. sebab apa aku kata bahaya? maunya tak! kalau dah ko baru je break-up ngan bf/gf, tetiba pasang lagu sampai hati dari spring ke, pasti dari kumpulan mega ke dan sedeybedey bagai.. otomatik ayaq mata turun.. kalau xde rasa sedih tu mungkin dia  bukan cinta setulus hati la kot. atau anda adalah dipihak orang yang memang nak putus… :p

waktu-waktu macam ni, sokongan keluarga dan rakan-rakan adalah sangat penting.  kepedihan akibat dari putus cinta memang menyeksakan jiwa raga. menangislah kalau itu yang bisa mengurangkan beban di hati. tapi ingat, jangan sampai menjejaskan kesihatan diri. jangan lupa, anda mungkin telah kehilangan seorang  insan yang amat anda kasihi, tapi, sedarkah anda?? masih ramai lagi di luar sana yang sangat mengasihi anda ?? tak salah meratapi pemergian orang yang sudah tidak lagi sudi menerima kasih sayang anda tapi jangan belebih-lebihan pulak.

masa aku dulu pon, ramai kawan-kawan yang pesan.. pilihlah orang yang menyayangi kita kerana dia pasti akan jaga kita sebaiknya, jangan pilih orang yang kita sayang kelak dia akan pergi tinggalkan kita untuk orang yang dia sayang..haa..lebih kurang gitu la bunyinya.. tapi aku ni degil..dah kena tinggal baru padan muka..hahaha.. itu aku la..korang jangan tiru pulak. bila dah rasa penangan putus cinta tu barulah sedar diri.

masa ni baru la ingat . nyesal  toksah cakap la.. macam-macam perkataan kalau yang keluar..kalaulah dulu aku ikut nasihat si polan ni mesti tak jadi macam ni.. kalau dulu aku buat macam ni..kalau aku itu..kalau aku ini..bla.bla bla.. semua la.. tapi benda dah jadi mana boleh nak betulkan. masa bukan perkara yang boleh diulang-ulang. apa yang berlaku dah jadi sejarah dah pon. 

bila dikenang, semua tu adalah pengalaman. satu pengalaman yang bisa mendewasakan kita. bergantung macam mana kita hadapi masalah ni. tak dinafikan ada jugak yang terus hanyut dalam kelukaan, tapi tak kurang jugak yang dah jadi makin matang.

aku sendiri pon, kalau takde sokongan keluarga dan sahabat, tak pasti apa akan jadi. mungkin akan terus melayan hiba dihati..mungkin…..

kadang-kadang sedih tengok sahabat yang dirundung duka.  kenapa plak aku nak sedih..bukan aku yang putus cinta pon?? mesti la sedih sebab pernah alami tempoh-tempoh  putus tu..  nak-nak lagi kalau putus sebab orang ketiga, rasa diri dikhianati. tapi apa nak buat, dh takde jodoh kan..

mula-mula tu memang susah nak terima. orang kata kita hanya perlukan masa yang sekejap untuk menyukai seseorang tetapi mengambil masa hampir seumur hidup untuk melupakannya. hebat otak manusia ni…

apa yang boleh aku katakan, biarlah masa menentukannya. kalau hari-hati kita selalu dibayangi kekasih hati, sibukkan diri dengan aktiviti-aktiviti yang  berfaedah. belajar untuk melupakan dan menerima hakikat, orang itu bukan milik kita. terima ketentuan dengan hati yang terbuka, pasti ada hikmahnya…








makan-makan

buat jamuan sikit untuk kawan-kawan pejabat en.hubby se minggu lepas..tapi sebab sibuk layan tetamu..sampai lupa nak ambil gambar siapa yang datang.. dapat 2-3 keping je .. jadilah dari tak ada kan..



antara menu yang dihidang.. nasi beriani, rendang ayam beriani,acar mentah, makaroni goreng..fruit jelly.. moocake jelly, puding keju..tembikai dengan kuih raya sikit... untuk nasi beriani tu masih guna resepi yang ana pernah cuba dulu.. cuma rendang tu ana tambah rempah beriani sikit.. jadilah  rendang ayam beriani..haha.. 


puding keju ni pun tengok  resepi kak nor.. sedap..
fruit jelly pon ikut resepi kat blog kak nor jugak.. yang sebelah tu mooncake jelly, buah tangan dari wife adik ipar .. ada dua tiga perisa yang dia buat.. tapi yang ni aje yang sempat ana snap.. hak lain dah selamat..



sea coconut

teringin pulak nak minum air kelapa laut atau omputeh panggil sea coconut setelah en.hubby mengwar2kan betapa sedapnya air tu,, kebetulan khamis malam lepas pegi pasar somban.. beli bahan-bahan masak.. ada la jumpa kelapa laut ni..beli sebungkus.. ada dalam 10 biji... 

esoknya mak mentua terus buatkan.. sedap ooo... dan hari ni buat lagi jadi sempat le ana tengok camne nak masak kelapa laut supaya menjadi air yang sedap diminum

 nak masak air ni kena ada buah lo han serta longan kering.. tujuannya supaya warna air kelapa yang dimasak nanti lebih cantik dan sedap..gambarnya nnt yer..

ok..jom semak resepi



bahan
5 biji kelapa laut - buang kulit, cuci bersih dan hiris/potong
1 biji buah lo han - ambil isinya
2 helai daun pandan
2 biji kurma merah - buang biji- optional
sedikit white fungus - rendam hingga lembut dan buang bahagian yang keras
10-15 biji longan kering
air secukupnya
gula batu secukupnya

cara2
  1. satukan semua bahan kecuali isi kelapa laut dan gula batu, masak atas api sederhana..
  2. bila air hampir mendidih.. masukkan isi kelapa laut.. masak selama 1 1/2-2 jam
  3. tambahkan gula batu -ikut suka nak manis banyak mana..
  4. sejukkan dan sedia untuk diminum...
 kelapa laut  (pic en.google)


Sep 13, 2011

Review: Skin Food Lettuce & Cucumber Jelly Cream

 nak cite pasal skin food lagi.. 
kali ni review: Skin food Letture & Cucumber Jelly Cream
RM45 (outlet: RM57.00) kalau x silap.. 
di datangkan dalam jar kaca dengan isinya 100g
bentuk packaging yang sangat cute.. tapi bagi ana macam tak berapa sesuai untuk di bawak travel..berat gak kalau nak usung kulu kilir...

rupa dia memang macam tajuklah.. seakan-akan jelly..
bau yang sedap -->> bau timun..
pakai cream ni sebagai moisturizer untuk siang... 
sangat sesuai untuk mereka-mereka yang bekerja dalam cuaca sejuk@duk bawah ekon..
setakat ana guna ni.. ok je.. serasi ngan kulit..
untuk krim malam??..
masih lagi setia ngan Hadanomy (:



Review: Skin Food Black Sugar Jelly Foam

 kali ni nak gebang pasal produk pulaklah.. produk yang nak diceritakan kali ni ialah


Skin Food Black Sugar Jelly Foam
RM45.00 (kalau beli kat outlet RM55.00 ke RM57.00.. x ingat)

yang ni ana beli dengan whimsicalneed .. sayangnya diaorang dah tak ambil pre-order, cuma jual yang ready stock aje.. 
sepanjang guna black sugar jelly foam ni. rasanya takde apa yang best sangat pon. sama je macam pencuci muka yang lain.. baunya lebih kurang sama macam black sugar mask wash off..
habiskan yang ni dulu pastu baru pk nak tukar ..hehe
 



Sep 10, 2011

homemade kaya


memandangkan petang nanti baru naik umah sewa.. jadi sempat la ana tengok macam mana mak mentua buat kaya.. mudah aje rupanya.. kalau nak cuba boleh guna sukatan macam yang ana tulis tu yer..kalau nak buat sikit..hanya guna separuh dari sukatan asal tu.. kaya buatan sendiri ni boleh tahan seminggu tapi pastikan disimpan dalam peti ais yer..


Bahan

santan dari 2 biji kelapa -jadikan santan pekat
2 cawab gula
7 biji telur
5 helai daun pandan

Cara

  1. satukan telur  dengan 1 cawan gula, kacau sebati dan ketepikan
  2. panaskan kuali, masak baki 1 cawan gula tadi hingga menjadi gula hangus
  3. tambahkan santan perlahan-lahan dan kacau sebati..
  4. masukkan bancuhan telur dan gula serta daun pandan.. kacau hingga kaya menjadi pekat dan warna bertukar ke perang..pastikan sentiasa dikacau untuk mengelakkan kaya dari hangit..
  5. bila dah masak, padamkan api,keluarkan daun pandan, salin dalam mangkuk untuk sejukkan kaya sebelum disimpan
selamat mencuba 

Sep 9, 2011

Sup ayam

ok.. ni menu awal2 syawal hari tu.. permintaan dari adik yang teringin sangat nak makan sup ayam.. tak banyak bahan yang diperlukan.. yang penting kena ada sup bunjut.. selalunya bila ana masak sup.. memang guna serbuk sup bunjut je sebagai rempah dia.. beli sebungkus sup bunjut tu.. boleh guna 3-4 kali k. sebelum guna tu, jangan lupa bukak ikatan sup bunjut,, pastu blend/tumbuk ramuan rempah-rempah yang ada kat dalam tu sampai jadi serbuk..bila nak masak.. cuma guna 1/4-1/2 sudu teh je... jimat kan...ok.. jom tengok camne resepinya



Bahan-bahan

1/2 ekor ayam - potong ikut suka, cuci bersih dan tos
2 ulas bawang merah- hiris
2 ulas bawang putih - hiris
3 biji kentang - potong baji
1/2 inci halia - hiris
1/2 sudu teh serbuk sup bunjut (ana guna adabi)
lada hitam/lada sulah - ikut suka nak letak byk mana
air secukupnya
garam & gula
minyak untuk menumis


Cara
  1. panaskan minyak, tumis bebawang hingga garing, masukkan serbuk sup bunjut, halia &  tumis sebentar
  2. masukkan ayam & kentang, kacau hingga ayam  kecut sedikit..
  3. tambah air , lada hitam/sulah dan biarkan hingga sup mendidih 
  4. reneh sup hingga  ayam & kentang empuk
  5. perasakan dan siap untuk di hidang

selalu buat sup ni suka hirup kuah dia .. makan dengan bihun pon sedap jugak...sape yang suka pedas..tambah je cili kicap...sonang.. (:

    hikmah di sebalik ujian

    bohong rasanya kalau kita tak pernah di uji kan? tak kiralah macam mana pun bentuk ujian yang kita terima.. semua tu ada hikmahnya.. nak-nak lagi kalau ujian tu lebih kepada bentuk kesusahan/kepayahan/kesedihan/kehilangan dan segala macam perkara yang sewaktu dengannya...

    adakalanya kita merungut (ni den rujuk diri sendiri) bila kita di uji... persoalan kenapa dan  mengapa? sering keluar setiap kali kita di uji kan.. sebab waktu itu kita tak nampak lagi hikmah di sebalik setiap ujian yang menimpa .. saya sendiri adakalanya mengeluh jugak bila di uji.. (tak baik sebenarnya tau.. korang kat sana  tu jangan tiru sifat ni..) tapi bila hati kita tenang..waktu ni kita boleh berfikir secara waras.. jika dipandang dari sudut yang positive .. mesti ada sebab semua itu (ujian) terjadi.. tanpa sedar kadang-kala apa yang dah jadi tu sedikit sebanyak..ada kaitan dengan sikap kita jugak.. dah menjadi lumrah.. selalu nampak salah orang tanpa menyedari kesilapan sendiri..... 

    perhatikan apa yang berlaku disekeliling kita.. kalau semalam kita dilanda duka.. dan hari ini kita mendapat perkhabaran gembira.. bukankah itu satu nikmat??

    setiap kali mendapat nikmat..bersyukurlah walaupun tak sebesar mana nikmat yang diperolehi kerana bagi insan lain.. ia mungkin sangat bermakna..

    bila kita di uji.. itu tandanya Allah sayangkan kita.. jadi..jangan merungut yer.. (ingatan untuk diri sendiri)


    Sep 8, 2011

    lemon chicken

    yippiee... eh! macam nama akaun maybank untuk kanak-kanak pulak yer..hahaha..apa kena mengena pulak yippie ngan lemon chicken nih?? hohoho.. xde kena mengena pon... :p

    yelah2.. nak taip resepi lah ni.. merepek je den pepetang ni...jom skodeng.. dapur sape yang diterjah kali ni.. yeaa.. dapur noreen.. cuma ada la step yang tak ikut sebab guna apa yang ada kat dapur je.. ni pon sebab nak perabihkan sebiji lemon yang terperap dalam peti es tu haa... layan gak makan lemon chicken nih..gambar sebenar akan ku upload kendianlah yer...ni pinjam gamba en.google dulu..hehe






    Bahan-bahan

    1/2 ekor isi ayam - bersihkan dan potong kecil
    1/4 sudu teh serbuk lada hitam*
    1/4 sudu teh serbuk lada putih*
    garam & gula*
    tepung jagung secukupnya untuk salut ayam
    minyak untuk menggoreng


    Cara
    1. perap ayam dengan bahan bertanda *
    2. salut ayam dengan tepung jagung dan goreng hingga kuning keemasan/masak..
    3. siap..

    Bahan-bahan sos

    4 sudu makan jus lemon (ana guna 1/2 biji je)
    5 sudu makan gula pasir (letak 3 sudu je rasanya)
    3 sudu makan tepung jagung
    300ml air atau secukupnya bergantung pada kepekatan kuah yang diingini (ana letak 200ml)
    1 sudu makan cuka (tambah sikit jer)
    setitik dua lemon paste - kalau tak ada pun tak apa cuma lebihkan jus lemon (yang ni tak letak pon)
    50 ml jus oren (memandai tambah.)

    Cara
    1. satukan semua bahan dan masak hingga sos pekat..padam api dan sedia untuk di hidang
    2. cara hidang terpulang sama ada nak curah atas ayam atau biar je dalam mangkuk.. ana lebih suka biarkan sos dalam mangkuk..sape2 nak makan.. sendiri celup laaaa...hehe.. 



    sukarnya memberi kemaafan

    "Jangan bersedih, maafkan kesalahan orang lain itu lebih baik..."

    kalau anda pernah membaca buku La tahzan, nukilan Dr. 'Aidh bin 'Abdullah Al-Qarni.. pasti akan jumpa ayat ni dalam buku beliau.. satu waktu dulu.. saya sendiri pernah mengalami kekecewaan dalam hidup.. baik dari segi kehidupan, keluarga, pelajaran maupun percintaan. semuanya datang serentak dan masalah itu sangat membebankan.. pernah rasa putus asa dengan hidup.. bertapa rapuhnya keimanan saya ketika itu.. sering bertanya.. kenapa aku yang dipilih untuk menghadapi ujian yang hebat ini ?? tapi..syukur alhamdulillah... ada insan yang menyedarkan saya betapa berdosanya saya kerana mempertikaikan apa yang telah Allah SWT ciptakan untuk saya ketika itu..(ampunkan aku ya Allah kerana bersikap sebegitu)... seorang teman maya telah menasihatkan saya.. kalau hati masih lagi di landa kesedihan walau beribu kali nasihat telah diberikan oleh teman-teman... bacalah buku ni (La Tahzan) .. hati saya ketika itu menolak untuk menerima nasihat beliau.. bila hati di penuhi rasa kecewa/putus asa..kita memang mudah bersikap negetif.. 

    suatu hari ketika berjalan-jalan di KLCC,, terlintas untuk memasuki satu kedai buku.. saya terjumpa dengan buku yang di maksudkan oleh sahabat .. saya tatap kulit buku dan menyelak helaiannya perlahan-lahan.. pertama kali membacanya.. hati  rasa sedikit tenang.. kata-kata yang diterjemahkan sangat menyentuh hati..tanpa berlengah.. buku itu saya beli..membacanya bagaikan memberikan satu kesedaran dalam diri bertapa bertuahnya kita diuji.. mengingatkan kita supaya sentiasa mengingati Allah dalam apa jua keadaan.. belajar menerima hakikat..setiap yang berlaku itu pasti ada hikmahnya...

    saya mula berfikir.. walaupon hati ini sakit bila dikhianati serta dianiaya oleh insan-insan yang ada disekeliling saya.. sebenarnya masih ramai hamba Allah yang mengasihi.. tanpa sedar..setiap perbuatan saya yang berdendam.. membuatkan diri sendiri tidak bahagia..

    memberi kemaafan bukanlah sesuatu yang mudah sebenarnya.. lebih-lebih lagi jika pengkhianatan yang diterima luar biasa hebatnya..  suatu waktu dahulu saya adalah insan yang sangat sukar untuk memaafkan semua orang yang menyakiti diri ini baik dari segi fizikal mahupun mental... pengalaman lepas menjadikan saya seorang yang sangat pendiam dan  pendendam... tapi bila difikirkan segala dendam yang ada dalam hati sebenarnya memakan diri saya sendiri.. sukar untuk bahagia... saya akui kebenarannya... 

    bukan mudah untuk memaafkan.... sehingga kini,, saya masih cuba untuk belajar memaafkan setiap kesilapan orang-orang disekeliling saya.. kerana sedar.. saya sendiri pun tidak sesempurna mana.. setiap hari saya mohon supaya saya berupaya memaafkan semua orang.. bertapa sukarnya memberi kemaafan yang benar-benar ikhlas...

    sedaya upaya cuba mengusir rasa dendam yang bermukim di hati... semoga saya berjaya memaafkan mereka.. dan semoga sesiapa yang diluar sana merasakan saya telah menyakiti kalian.. mohon kemaafan..




    Sep 7, 2011

    cite tentang iman lah pulak

    asik tayang masak-masak je.. nak tayang gambar iman pulak lah..hehe... 


    bergaya dengan iman
     papa dan iman


    srott sroot... iman minum susu..hihi


    ntah apa la yang mak lang dia buat samapai iman ketawa gini..hehe

     iman ngan mak lang...


    ayam percik

    ok.. resepi seterusnya yang ada dalam simpanan.. ayam percik lah pulak.... resepi ni mintak kat kak hima.simple tapi tetap sedap..ana masak campak2 je ni.. tak berapa ingat sangat sukatan dia.  main agak2 je tau..... kalau ada yang nak cuba.. pandai2lah ejas rasanya erk....



    Bahan:

    1/2 ekor ayam potong 5-6, cuci bersih dan tos
    1 inci halia*
    3 ulas bawang putih*
    4 ulas bawang merah*
    2 sudu pes cili kering
    santan seckupnya - ana guna santan kotak kecil
    1 helai daun limau purut -
    1 batang serai - ketuk
    garam & gula secukupnya
     

    Cara:
    1. blend/tumbuk bahan-bahan bertanda *. ambil separuh bahan tumbuk dan perapkan ayam bersama dengan sedikit garam dalam 30 minit.
    2. campur lebihan bahan tumbuk dengan semua bahan-bahan lain dan masak atas api
    3. perasakan kuah dan masukkan ayam yang telah diperap tadi .. biarkan 1/2 masak,  keluarkan ayam dan bakar hingga ayam masak sepenuhnya.
    4. kacau lebihan kuah yang tinggal hingga pekat.
    5. setelah ayam masak.. curah kuah atas ayam dan sedia untuk dihidang...

    rumah ana takde oven.. jadi ana bakar atas dapur biasa je.. guna aluminium foil .. jadi jugak..hehe..

    Rich Choc Pudding


    haa.. kan masa masak nasi beriani hari tu ana ada buat puding kan.. so kat sini nak share ngan korang pulak resepi puding coklat yang ana tengok kat dapur kak nor... tengok pic kat blog kak nor tu mak aihh.. menggoda sungguh.. cantik je acuan yang dia guna tu.. tapi sebab malas nak p beli acuan yang cute miut.. ana guna bekas biasa je la.... tapi rasa puding ni memang sedap .. walaupon tanpa fruit cocktail...kalau korang memang penggemar coklat.. pasti korang akan suka dengan rasanya.. en.hubby suka puding ni.. jadi nanti boleh buat lagi..heheehe.. jom memuding..



    resipi : Jun Yummilicous

    Bahan-bahan:
     
    1/2 cawan serbuk koko
    1 cawan gula
    1/2 cawan susu tepung
    1/2 sudu teh garam
    4 1/4 cawan air
    4 sudu besar tepung jagung
    1/2 sudu teh esen vanilla
    3 sudu besar butter
    1 paket serbuk agar2 (10-11gm)

    fruit cocktail secukupnya ~ tambahan -  ana tak letak sebab lupa beli...

    Bahan Kuah Kastard:

     
    1 cawan susu cair
    1 cawan air
    1/2 sudu besar tepung kastard
    2 - 3 sudu besar gula

    Cara:
     
    Utk puding:

    1. Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
    2. Masukkan butter, kacau hingga pekat.
    3. Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.
    Kuah Kastard:
     
    1. Masukkan kesemua bahan kedalam periuk dan masak hingga mendidih sambil sentiasa mengacau.
    2. Padamkan api, biarkan sejuk dan simpan dalam peti ais sehingga betul2 sejuk.
    Hidangkan puding bersama dgn fruit coktail dan kuah kastard.

    ** untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan.

    Nasi Beriani + rendang ayam + acar mentah + puding

    wahh..lama betul tak menaip entry.. kosong je umah ni...huhuhu

    oklah.. meh nak share dua tiga resepi yang dah buat sepanjang syawal tahun ni.. hari ni experiment yang di buat  ..jeng je jeng... masak nasi beriani makan dengan rendang ayam geng ngan acar mentah..perghh.. seb bek menjadi... tak sia-sia study depan pc..hahaha..

    pepagi lagik dah sebuk dok prepare bahan-bahan nak masak.. bukan apa.. kawan adik dah kata nak datang tengahari ni.. so..kena la cepat-cepat masak.. kang tak sempat pulak..kan...

    kali ni ana ikut resepi dari pn. Zakiah Zainudin  .. dan alhamdulillah.. menjadi jugak nasi beriani gue .. masak untuk 8 orang makan.. ..resepi untuk nasi beriani ni ana cnp je dari fotopages Pn Zakiah tu.. cuma sebab masak banyak.. jadi gandakan bahan-bahannya..hehe.. untuk lauk tu pulak, buat rendang ayam jer.. buat pulak acar mentah..huhu..kira ngam la tuh... untuk acar tu amik kat my resepi .. sumbangan dari choppy.. simple tapi tetap sedap.. tak caye?? g la buat sendiri. tapi maaflah yer.. pic tak berapa nak cantek coz terlupa nak snap masa tengah banyak.. dah tinggal ciput baru teringat nak ambik gambarnya..untuk puding pulak.. nanti yer kita up-date.. (:





    RESEPI NASI BERIANI :

    beras basmathi (sukatan 1 cwn beras + 1 1/4 cwn air)
    Rempah beriani (kalau takde ikut method di atas) - 1-2 sudu besar (ikut banyak beras)
    Minyak sapi - 2-4 sudu besar (ikut banyak mana beras)
    Rempah penumis - kayu manis, buah pelaga & bunga lawang
    Bawang besar - 1 biji
    Bawang putih - 2 biji besar
    Halia - 2-3 cm
    Daun pandan disimpul (tak letak sebab lupa beli)
    Garam

    Cara :

    1) Beras dibasuh dan ditos.
    2) Panaskan minyak sapi.
    3) Tumiskan bawang2, halia dan rempah penumis, daun pandan yang disimpul.
    4) Bila bawang2 garing, masukkan rempah beriani, dikacau rata.
    5) Biarkan sebentar.
    6) Padamkan api dan campurkan masakan rempah beriani ini ke dalam rice cooker yang berisi beras tadi.
    7) Kacau rata, masukkan air secukupnya dan garam, kalau tak pasti, rasa campuran ini.
    Kalau nak sedap, campurkan susu cair atau fresh milk, gantikan 3/4 cwn air dgn 3/4 cwn susu.

    Resepi Acar


    1 batang timun -  dibuang tgh dan hiris memanjang
    1 biji nenas -  buangn empulurnya dan hiris 
    1 biji cili merah -  hiris 
    1 batang lobak merah -  hiris memanjang
    bwang besar - hiris (tak letak sebab tak suka..hahaha)
    cuka secukupnya
    gula secukupnya
    sos cili  secukupnya - ana tambah sendiri..hihi


    Cara-cara


    1. satukan semua bahan hiris dalam mangkuk 
    2. tambahkan cuka dan gula (ikut selera korang nak manis/masam banyak mana)
    3. masukkan sos cili dan gaul sebati....
    4. sedia untuk di hidang...


     selamat mencuba..

    Aug 28, 2011

    "adakalanya sepi itu lebih indah dari sebarang bunyi"..(Dr. Tuah HM Iskandar)

    membaca ayat di atas..macam-macam tafsiran yang boleh dibuat... 
    bagi saya..
    di saat kita dilanda permasalahan.. 
    adakalanya kita perlu diamkan diri jika itulah jalan yang sebaik-baiknya..
    andai kata-kata yang keluar  boleh mengakibatkan pertengkaran.. 
    diam adalah pilihannya..

    bukan mudah nak puaskan hati semua orang yang ada ..
    kadang-kadang apa yang kita buat bisa membuatkan orang lain tersenyum..
    tetapi 
    tanpa sedar.. ada juga yang terluka

    di saat saya tidak tahu apa yang perlu di lakukan
    saya lebih suka mendiamkan diri
    lebih banyak melihat dan memerhati

    sambil berdoa
    semoga hati ini dikurniakan kesabaran yang berlipat kali ganda
    untuk menghadapi segala macam ujian
    kerana saya tahu..
    kesabaran yang ada kini..
    tidak setebal dulu...

    saya hanya..
    manusia biasa yang biasa-biasa saja
    jika orang lain tak dapat menerima kekurangan yang ada
    saya tak mampu untuk memaksa..

    terpulang...

    diamkan saja
    kerana hanya itu pilihan yang  ada..

    ...

    Aug 26, 2011

    pari bakar berempah

    memandangkan hari ni cuti.. jadi bolehlah berasapkan dapur..tapi kali ni den memberasapkan dapur umah mentua pulak sebab pagi-pagi lagi pak mentuo den dah pesan. "ana..ayah ada beli ikan pari..nanti ana masak yer.." dengan penuh hormat..den angguk je la.. dalam hati ni ..ah sudah... seumur hidup.. aku tak pernah masak ikan pari...camno nak buek ni...???  dalam kepala ni dah pikir dah..apa aku nak buat dengan si pari-pari ni..huhu..

    tetiba ... teringat..hari tu ada jengah dapur Dayang Jack(DJ).. kebetulan dia ada buat ikan bakar guna ikan pari...hehehe...penyelamatku.... cepat-cepat on netbook.. tengok apa bahan yang perlu.. operasi pon bermula... tapi sebab ikan pari yang ada tu 4 ketul.. den doublekan bahan-bahannya.. alhamdulillah.. menjadi dan serius cakap.. rasa dia sangat sedap..pasni kalau nak makan ikan bakar.. takyah susah-susah g kuchai lama.. buat sendiri jer...bila dah siap semuanya.. sekali aluminium foil pulak takde...tapi takper..masih boleh diselamatkan.. jadi la ikan pari bakar berempah + berkuah..hehe.. terima kasih yang tak terhingga pada DJ kerana sudi share resepi ni.. eh!! panjang pulak intro kali ni..ok..ok..jom tengok resepi dari DJ nih...



    bahan-bahan :
    • 2 ketul ikan pari (dibersihkan)
    • 1 helai daun kunyit (diracik/dihiris halus)
    • 2 helai daun limau purut (diracik halus)
    bahan-bahan dikisar bersama :
    • 3 biji bawang merah
    • 2 ulas bawang putih
    • 1 batang serai
    • 1 helai daun limau purut
    • 3 kelopak bunga kantan (dihiris terlebih dahulu)
    • 1 sudu makan cili giling (boleh ganti dengan cili api jika suka)
    • 1 sudu besar rempah kari ikan
    • 3 sudu makan air asam jawa
    • 1 sudu besar kicap pekat
    • sedikit belacan bakar
    • 1 inci halia
    • 1/2 inci lengkuas
    • gula dan garam secukupnya
    • sedikit air
    Cara-cara :

    1. Panaskan minyak secukupnya di dalam kuali. Tumis bahan-bahan kisar hingga terbit bau. Tutupkan api. 
    2. Sementara itu, sediakan kertas foil dan dulang pembakar. Letakkan ikan di tengah-tengah kertas foil (boleh juga dibalut dengan daun pisang). Tuangkan kesemua perencah tadi di atasnya. Taburkan hirisan daun limau purut dan daun kunyit dan balut dengan kemas. Perapkan sebentar lebih kurang 15 minit.
    3. Kemudian bakar ikan sehingga masak.
    4. Semasa menghidang, perahkan ikan dengan sedikit jus limau kasturi atau limau nipis. Sedaaaap! (ana tak perah sebab buat berkuah)



    Selamat Hari Raya....

    assalamualaikum..

    walaupon 1 syawal lagi 3 hari.. tapi takpelah.. nak ambil kesempatan sikit untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin.. andai ada kata-kata/contengan yang melukakan hati dan perasaan.. mohon di maafkan...

    saya hanya insan biasa yang punya banyak kekurangan. terkadang tanpa sedar.. ada bahasa yang tak sedap di baca .. mohon maaf untuk segalanya... 

    blog biasa yang entrynya pon biasa-biasa saja.. tapi anda masih sudi membacanya,,terima kasih banyak saya ucapkan... 

    untuk yang akan balik kampung..hati-hati ketika memandu.. hati-hati naik bus/ketapi/kapaltebang.. semoga persahabtan ini terus kekal walau kita  tak pernah bersua...

    pic en google                                          

    sesungguhnya saya insan  bertuah kerana punya sahabat seperti kalian... 


    Selamat Hari Raya kawan-kawan.....



    Aug 23, 2011


    oowwhh..penatnya.....

    Aug 18, 2011

    bersyukur dengan apa yang ada

    semalam keadaan kesihatan yang tak berapa mengizinkan memaksa diri untuk ke klinik.. sampai je kat klinik tu.. nampak sepasang suami isteri bersama dengan anak-anak mereka.. salah seorang anak tu kelihatan sangat kasihan.. keadaan badannya tak seperti kanak-kanak lain.. fizikalnya yang sangat kurus membuatkan dia tak mampu bergerak sendrir, terpaksa di dukung oleh ibunya.. dikurniakan anak yang sebegitu memerlukan tahap kesabaran yang tinggi.. sebab apa? bukan senang nak jaga anak yang istimewa.. menjaga dan melayan mereka sangat mencabar sebenarnya.. merenung keluarga itu keluar dari kawasan klinik.. membuatkan hati ini terfikir.. alangkah beruntungnya saya bila dikurniakan seorang anak yang sihat tubuhnya.. sempurna sifatnya dan comel. sempat lagi puji anak sendiri..hehe

    bila diperhatikan.. bertapa betuahnya saya walaupon sebelum ni banyak dugaan dan ujian yang kalau tak cukup sabar dan tabah.. boleh membuatkan seseorang tu terpesong jauh... alhamdulillah... melihat kehidupan sekarang...saya bersyukur dengan segala ujian yang pernah dihadapi dulu.. 

    hidup kita tak selalunya bahagia.. sedikit sebanyak pasti ada jugak perkara yang melukakan.. tapi sekurang-kurangnya kita masih dilandasan yang betul... 

    walau apa pun yang terjadi.. bersyukurlah kerana kita diberi peluang untuk merasa semua tu...

    tak ada apa yang nak diceritakan sangat sebenarnya.. cuma sekadar mengingatkan sesama kita.. 

    ...bersyukurlah dengan apa yang ada...




    Aug 15, 2011

    barang dah sampai..yesss

     bulan lepas ada order barang dari Whimsical Need....dan bungkusan sampai minggu lepas..
    dibungkus elok je..

     ni la barangnya...
    dapat sample sekali

    ana order Skin Food Black Bean Lip Liner #4 (nude beige)
    Skin Food Letture & Cucumber Cream
    Skin Food Black Sugar Jelly Foam
    dapat free sample : skin food dan jugak missha

    suka order barang dengan WN ni sebab harga yang tawarkan lebih murah dari harga kalau kita beli di outlet
    sayangnya hari ni adalah batch terakhir diorang ambil order sebab diorg nak tumpu pada study..
    lepas ni kat mana pulak la nak cari seller yang macam diorang ni

    nanti ana buat review untuk satu-satu produk yang ana dah beli yer..



    Review: Skin Food Black Sugar Mask Wash Off

    hari tu ada buat entry pasal barangan skin food kan.. jadi kali ni nak cite pasal salah satu benda yang dibeli.. 
    ana  guna mask ni 1-2 kali je dlm seminggu sebab kadang tu guna etude house magic bubble peeling.
    bila guna mask ni..best jugak la.. bau dia pon ok.. jom tgk dua tiga keping gambar yang sempat di ambil...

     

    Skin Food Black Sugar Mask Wash Off
    RM44.00
    100g



     ni la rupanya..boleh nampak kan butiran gula perang tu...
    nak guna mask ni tak payah banyak.. amik seciput je dah mencukupi..
    cuma kompius skit..kenpa depa tak letak nama dia scrub?? 
    kalau ikut rupa bentuk..lebih kepada scrub..
    mengikut kata amoi kat skin food tu hari
    kalau nak jadikan mask.. gosok dan biarkan sekejap  kat muka baru bilas.. 
    ai malas.. gosok sampai gula cair je pastu bilas..hehe
    dan mask ni jugak sesuai untuk kulit kering/berminyak

     ikut arahan yang tertera..bila nak guna mask ni kena basahkan dulu kulit muka.. tapi sebab nak tunjuk kat korang yang sudi nak baca enty ni.. macam biasalah.. tangan kiri jadi model..haha

     ambil sedikit black sugar mask dan gosok pelan-pelan...oleh sebab mask ni diperbuat dari gula.. bila kita guna.. butiran gula tu akan cair...

     rupa tanganku yang siap di sental..
    lepas guna kulit akan rasa lebih lembut dan licin 
    mudahkan
     ada sape-sape berminat nak cuba??
    g la beli 

    ok


    sekian


    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...