Sep 7, 2011

ayam percik

ok.. resepi seterusnya yang ada dalam simpanan.. ayam percik lah pulak.... resepi ni mintak kat kak hima.simple tapi tetap sedap..ana masak campak2 je ni.. tak berapa ingat sangat sukatan dia.  main agak2 je tau..... kalau ada yang nak cuba.. pandai2lah ejas rasanya erk....



Bahan:

1/2 ekor ayam potong 5-6, cuci bersih dan tos
1 inci halia*
3 ulas bawang putih*
4 ulas bawang merah*
2 sudu pes cili kering
santan seckupnya - ana guna santan kotak kecil
1 helai daun limau purut -
1 batang serai - ketuk
garam & gula secukupnya
 

Cara:
  1. blend/tumbuk bahan-bahan bertanda *. ambil separuh bahan tumbuk dan perapkan ayam bersama dengan sedikit garam dalam 30 minit.
  2. campur lebihan bahan tumbuk dengan semua bahan-bahan lain dan masak atas api
  3. perasakan kuah dan masukkan ayam yang telah diperap tadi .. biarkan 1/2 masak,  keluarkan ayam dan bakar hingga ayam masak sepenuhnya.
  4. kacau lebihan kuah yang tinggal hingga pekat.
  5. setelah ayam masak.. curah kuah atas ayam dan sedia untuk dihidang...

rumah ana takde oven.. jadi ana bakar atas dapur biasa je.. guna aluminium foil .. jadi jugak..hehe..

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...