Sep 8, 2011

lemon chicken

yippiee... eh! macam nama akaun maybank untuk kanak-kanak pulak yer..hahaha..apa kena mengena pulak yippie ngan lemon chicken nih?? hohoho.. xde kena mengena pon... :p

yelah2.. nak taip resepi lah ni.. merepek je den pepetang ni...jom skodeng.. dapur sape yang diterjah kali ni.. yeaa.. dapur noreen.. cuma ada la step yang tak ikut sebab guna apa yang ada kat dapur je.. ni pon sebab nak perabihkan sebiji lemon yang terperap dalam peti es tu haa... layan gak makan lemon chicken nih..gambar sebenar akan ku upload kendianlah yer...ni pinjam gamba en.google dulu..hehe






Bahan-bahan

1/2 ekor isi ayam - bersihkan dan potong kecil
1/4 sudu teh serbuk lada hitam*
1/4 sudu teh serbuk lada putih*
garam & gula*
tepung jagung secukupnya untuk salut ayam
minyak untuk menggoreng


Cara
  1. perap ayam dengan bahan bertanda *
  2. salut ayam dengan tepung jagung dan goreng hingga kuning keemasan/masak..
  3. siap..

Bahan-bahan sos

4 sudu makan jus lemon (ana guna 1/2 biji je)
5 sudu makan gula pasir (letak 3 sudu je rasanya)
3 sudu makan tepung jagung
300ml air atau secukupnya bergantung pada kepekatan kuah yang diingini (ana letak 200ml)
1 sudu makan cuka (tambah sikit jer)
setitik dua lemon paste - kalau tak ada pun tak apa cuma lebihkan jus lemon (yang ni tak letak pon)
50 ml jus oren (memandai tambah.)

Cara
  1. satukan semua bahan dan masak hingga sos pekat..padam api dan sedia untuk di hidang
  2. cara hidang terpulang sama ada nak curah atas ayam atau biar je dalam mangkuk.. ana lebih suka biarkan sos dalam mangkuk..sape2 nak makan.. sendiri celup laaaa...hehe.. 



0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...