ok.. ni menu awal2 syawal hari tu.. permintaan dari adik yang teringin sangat nak makan sup ayam.. tak banyak bahan yang diperlukan.. yang penting kena ada sup bunjut.. selalunya bila ana masak sup.. memang guna serbuk sup bunjut je sebagai rempah dia.. beli sebungkus sup bunjut tu.. boleh guna 3-4 kali k. sebelum guna tu, jangan lupa bukak ikatan sup bunjut,, pastu blend/tumbuk ramuan rempah-rempah yang ada kat dalam tu sampai jadi serbuk..bila nak masak.. cuma guna 1/4-1/2 sudu teh je... jimat kan...ok.. jom tengok camne resepinya
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - potong ikut suka, cuci bersih dan tos
2 ulas bawang merah- hiris
2 ulas bawang putih - hiris
3 biji kentang - potong baji
1/2 inci halia - hiris
1/2 sudu teh serbuk sup bunjut (ana guna adabi)
lada hitam/lada sulah - ikut suka nak letak byk mana
air secukupnya
garam & gula
minyak untuk menumis
Cara
selalu buat sup ni suka hirup kuah dia .. makan dengan bihun pon sedap jugak...sape yang suka pedas..tambah je cili kicap...sonang.. (:
Bahan-bahan
1/2 ekor ayam - potong ikut suka, cuci bersih dan tos
2 ulas bawang merah- hiris
2 ulas bawang putih - hiris
3 biji kentang - potong baji
1/2 inci halia - hiris
1/2 sudu teh serbuk sup bunjut (ana guna adabi)
lada hitam/lada sulah - ikut suka nak letak byk mana
air secukupnya
garam & gula
minyak untuk menumis
Cara
- panaskan minyak, tumis bebawang hingga garing, masukkan serbuk sup bunjut, halia & tumis sebentar
- masukkan ayam & kentang, kacau hingga ayam kecut sedikit..
- tambah air , lada hitam/sulah dan biarkan hingga sup mendidih
- reneh sup hingga ayam & kentang empuk
- perasakan dan siap untuk di hidang
selalu buat sup ni suka hirup kuah dia .. makan dengan bihun pon sedap jugak...sape yang suka pedas..tambah je cili kicap...sonang.. (:
0 comments:
Post a Comment