wahh..lama betul tak menaip entry.. kosong je umah ni...huhuhu
oklah.. meh nak share dua tiga resepi yang dah buat sepanjang syawal tahun ni.. hari ni experiment yang di buat ..jeng je jeng... masak nasi beriani makan dengan rendang ayam geng ngan acar mentah..perghh.. seb bek menjadi... tak sia-sia study depan pc..hahaha..
pepagi lagik dah sebuk dok prepare bahan-bahan nak masak.. bukan apa.. kawan adik dah kata nak datang tengahari ni.. so..kena la cepat-cepat masak.. kang tak sempat pulak..kan...
kali ni ana ikut resepi dari pn. Zakiah Zainudin .. dan alhamdulillah.. menjadi jugak nasi beriani gue .. masak untuk 8 orang makan.. ..resepi untuk nasi beriani ni ana cnp je dari fotopages Pn Zakiah tu.. cuma sebab masak banyak.. jadi gandakan bahan-bahannya..hehe.. untuk lauk tu pulak, buat rendang ayam jer.. buat pulak acar mentah..huhu..kira ngam la tuh... untuk acar tu amik kat my resepi .. sumbangan dari choppy.. simple tapi tetap sedap.. tak caye?? g la buat sendiri. tapi maaflah yer.. pic tak berapa nak cantek coz terlupa nak snap masa tengah banyak.. dah tinggal ciput baru teringat nak ambik gambarnya..untuk puding pulak.. nanti yer kita up-date.. (:
RESEPI NASI BERIANI :
beras basmathi (sukatan 1 cwn beras + 1 1/4 cwn air)
Rempah beriani (kalau takde ikut method di atas) - 1-2 sudu besar (ikut banyak beras)
Minyak sapi - 2-4 sudu besar (ikut banyak mana beras)
Rempah penumis - kayu manis, buah pelaga & bunga lawang
Bawang besar - 1 biji
Bawang putih - 2 biji besar
Halia - 2-3 cm
Daun pandan disimpul (tak letak sebab lupa beli)
Garam
Cara :
1) Beras dibasuh dan ditos.
2) Panaskan minyak sapi.
3) Tumiskan bawang2, halia dan rempah penumis, daun pandan yang disimpul.
4) Bila bawang2 garing, masukkan rempah beriani, dikacau rata.
5) Biarkan sebentar.
6) Padamkan api dan campurkan masakan rempah beriani ini ke dalam rice cooker yang berisi beras tadi.
7) Kacau rata, masukkan air secukupnya dan garam, kalau tak pasti, rasa campuran ini.
Kalau nak sedap, campurkan susu cair atau fresh milk, gantikan 3/4 cwn air dgn 3/4 cwn susu.
beras basmathi (sukatan 1 cwn beras + 1 1/4 cwn air)
Rempah beriani (kalau takde ikut method di atas) - 1-2 sudu besar (ikut banyak beras)
Minyak sapi - 2-4 sudu besar (ikut banyak mana beras)
Rempah penumis - kayu manis, buah pelaga & bunga lawang
Bawang besar - 1 biji
Bawang putih - 2 biji besar
Halia - 2-3 cm
Daun pandan disimpul (tak letak sebab lupa beli)
Garam
Cara :
1) Beras dibasuh dan ditos.
2) Panaskan minyak sapi.
3) Tumiskan bawang2, halia dan rempah penumis, daun pandan yang disimpul.
4) Bila bawang2 garing, masukkan rempah beriani, dikacau rata.
5) Biarkan sebentar.
6) Padamkan api dan campurkan masakan rempah beriani ini ke dalam rice cooker yang berisi beras tadi.
7) Kacau rata, masukkan air secukupnya dan garam, kalau tak pasti, rasa campuran ini.
Kalau nak sedap, campurkan susu cair atau fresh milk, gantikan 3/4 cwn air dgn 3/4 cwn susu.
Resepi Acar
1 batang timun - dibuang tgh dan hiris memanjang
1 biji nenas - buangn empulurnya dan hiris
1 biji cili merah - hiris
1 batang lobak merah - hiris memanjang
bwang besar - hiris (tak letak sebab tak suka..hahaha)
cuka secukupnya
gula secukupnya
sos cili secukupnya - ana tambah sendiri..hihi
Cara-cara
1 batang timun - dibuang tgh dan hiris memanjang
1 biji nenas - buangn empulurnya dan hiris
1 biji cili merah - hiris
1 batang lobak merah - hiris memanjang
bwang besar - hiris (tak letak sebab tak suka..hahaha)
cuka secukupnya
gula secukupnya
sos cili secukupnya - ana tambah sendiri..hihi
Cara-cara
- satukan semua bahan hiris dalam mangkuk
- tambahkan cuka dan gula (ikut selera korang nak manis/masam banyak mana)
- masukkan sos cili dan gaul sebati....
- sedia untuk di hidang...
selamat mencuba..
0 comments:
Post a Comment