memandangkan iman belum bangun.. rasanya sempat kot kalau aku buat satu enrty lagi :P hehe.. kali ni pasal masak-masak pulak. selalu tak korang masak sayur ni? selalunya aku goreng je, takpun aku buat sup.. nama sayur ni kalau tak silap aku.. tau mio.. orang melayu panggil pucuk kacang kot kalau tak silap la.. aku pon tak sure la.. jom tengok tau mio goreng versi aku.. simple je.. kalau
tak mau letak isi ayam, korang boleh gantikan dengan fishcake/udang segar.. still sedap
tak mau letak isi ayam, korang boleh gantikan dengan fishcake/udang segar.. still sedap
Bahan-bahan
satu mangkuk tau mio - cuci bersih & toskan
2 ulas bawang putih - cincang kasar
1/2 mangkuk kecil isi ayam - hiris nipis
garam & gula
minyak untuk menumis
bancuhan air tepung jagung
Cara-cara
- panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi, masukkan isi ayam dan goreng sebentar
- masukkan tau mio dan goreng hingga sayur agak layu
- perasakan dengan garam dan gula
- akhir sekali, masukkan bancuhan air tepung jagung, anggaran 5 sudu besar dan kacau
- siap..
2 comments:
Salam, sayur ni namanya pucuk kacang yer?
Saya pernah makan sekali, mmg sedap.
Tapi tak tahu apa nama nye.
midori
salam..ye kot nama dia pucuk kacang..ana pon tak sure .. hehe..tapi memang sedap..
Post a Comment