Jun 18, 2011

Daging masak kicap & cendawan

hari tu  tengok kt blog lydsunshine,  dia masak daging black pepper, nampak sedap jer. dan kebetulan pagi tadi mentua aku datang hantar stok barang dapur dan antaranya..ada daging.. dengar je perkataan "daging" .. terus terbit idea nk masak black pepper.. tapi sudahnya tak jadi.. bukak peti sejuk, nampak pulak bungkusan cendawan kering.. ahh.. masak ni ngan daging la.. so.. jadiklah menu ni.. aku masak daging ni main agak2 jer.. kalau korang nak cuba.. ejas la apa yang patut... :p

Bahan-bahan

350 gm daging - hiris nipis, cuci & toskan
* 3 sudu besar kicap manis
* 3/4 sudu kecil serbuk lada hitam
* 1 1/2 sudu besar sos tiram
* sedikit kicap pekat
4 keping cendawan kering- rendam hingga lembut dan hiris
1 inci halia
1sudu makan pes cili
1 ulas bawang merah - hiris
2 ulas bawang putih - hiris
1 biji bawang besar  -  belah 4
1 biji kentang - belah 8
5 biji cili padi 
1 biji limau kasturi - ambil jusnya
bancuhan tepung jagung
air secukupnya
garam & gula
minyak untuk menumis


cara-cara

  1. perap daging dengan bahan-bahan bertanda *
  2. panaskan minyak,  tumis pes cili , bawang putih & bawang merah hingga garing
  3. masukkan halia, bawang besar, cili padi dan daging.. kacau sebentar baru masukkan cendawan
  4. masukkan kentang & juga air, biarkan mendidih hingga daging & kentang empuk
  5. kemudian, masukkan Jus limau serta bancuhan tepung jagung  untuk memekatkan kuah.. 
  6. perasakan dan sedia untuk dihidang.. sedap dimakan dengan nasi panas..

2 comments:

LydSunshine said...

Cendawan kering tu nak rendam dgn air sejuk ke air panas? Teringin nak masak tapi tak mengerti. Heheh.

kyo said...

rendam ngan air sejuk je... :)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...