Apr 26, 2011

ikan masak asam dan peria

ok...ni plak resepi kedua untuk hari ni...tadi dah cite pasal ayam masak halia kan..so kali ni kyo masak ikan plak... menu ni ada satu hari tu kawan opiz kyo dia bawak bekal...mcm masak asam pedas tapi ada peria..kyo pon try la rasa...sedap la pulakk..hehehe...hantu asam pedas la katakan..jadinya..kebetulan semlam mentua kyo kasi ikan ngan peria..apa lagi..terlintas la kt kepala otak ni nk wat eksperimen..hahaha...so..hasilnya jd la mcm ni...ada berani mau cuba ini resepi???? :P 

Bahan2
4 ekor ikan mata beso
1 biji peria saiz sederhana belah ikut suke
1 senduk pes cili kisar
1 mangkuk air asam jawa
1 inci belacan
2 ulas bawang putih - dicincang
sedikit serbuk kunyit
air
garam & gula
minyak utk menumis..

Cara2

1. panaskan minyak, tumis bawang putih hingga wangi..masukkan pes cili kering dan tumis sebentar..
2. masukkan air asam jawa ( ikut tahap kemasaman masing2).. & serbuk kunyit  serta belacan..
3. seterusnya tambah air (pon ikut suka korg la nk kuah byk mana).. dan biarkan sehingga mendidih
4. bila kuah dah didih..baru masukkan ikan dan peria..
5. akhir skali perasakan dengan garam & gula.. siap utk di makan..


p/s: pes cili tu kyo guna pes yg dh siap di masak (cili kering+kunyit hidup+bawang putih+bawang merah --> blend dgn minyak -->> masak ramuan sampai cili tu masak = pes cili) bila nk guna amik je..blh masak sambal..wat asam pedas ke...apa2 la ikut kreativiti :p

2 comments:

Cik Jia said...

bkn mcm masak asam...
tp mmg masak asam la....
huhuhu

kyo said...

oo..yeke cik jia...hahaha...ok... :p

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...