slamat tengahari semua...ok..kali ni kyo nk cite pasal masak2 plak...haa..memandangkan hari ni kyo cuti ..jadi nk makan tghr kena la masak ...slalu dapur berasap bila hari minggu jer...hehe..ok..menu kali ni ialah ayam masak halia ngan ikan masak asam peria jer..tapi kyo bebel pasal ayam dulu la...resepi ni main campak2 ajer...kpd sesiapa yg rajin tu blh la try resepi ni... jom semak bahan...
Bahan2
1/4 ayam dipotong kecil (perap dgn garam + kunyit)
1 inci halia*
2 ulas bawang putih*
5 biji cili padi (nk pedas blh tambah)*
1 ulas bawang merah*
sedikit hirisan halia
1 biji kentang di potong baji (optional)
kacang buncis (optional)
minyak untuk menumis
air
garam & gula
Cara2
1. tumbuk lumat bahan2 yg bertanda *
2. panaskan myk.. goreng ayam yang telah diperap tadi..
3. setelah ayam hampir garing..keluarkan sedikit myk dari kuali..masukkan bahan tumbuk dan tumis sebentar..
masukkan hirisan halia, kentang & air (ikut suka kuah nk byk mana), masak hingga kentang empuk...
4. masukkan kacang buncis dan perasakan dengan garam dan gula...
5. siap
slamat mencuba
p/s: blh jugak kalau nk tambah tomato..tapi kyo x letak sbb xde stok.. :)
0 comments:
Post a Comment