ahad lepas sahabat en.hubby datang melawat tapak.. jadi. bila ada tetamu nak mai, kenalah masak-masak kan.. hasilnya.. sempat la den menyemakkan dapur kat umah tu dengan menu puding triffle . resepi ni amik dari kak ummi .. dah banyak kali buat sebenarnya..tapi biasalah.. asyik lupa nak tangkap gambarnya.. hah..kali ni lepas buat je terus p amik kamera..tangkap .. desert ni sangat sedap di makan sejuk.. terima kasih kepada kak ummi coz sudi share resepi yang best tahap gaban ni.. untuk lapisan atas tu ana tak guna agar-agar . ganti dengan puding mangga segera..hehe..untuk lapisan kastad tu pulak guna susu segar jer.. jom tengok camne nak buat ..resepi C&P dari blog kak ummi...
Bahan:-
Lapisan bawah:
1 buku swiss roll cake - suka perisa pandan -potong 1 cm
- Aturkan swiss roll cake dalam bekas kaca.
Lapisan Tengah:
125 gm tepung kastad
250 gm gula
500 ml air
125 susu cair
1/2 sudu kecil garam
- Bancuh sebati adunan dan masak atas api perlahan. Kacau selalu dan bila agak pekat, tutup api dan tuang ke atas lapisan pertama tadi. Ratakan kastad.
Lapisan Atas:
3/4 tin buah koktel (ummi guna Hosen) - tuang ke atas kastad, rata.
10 gm serbuk agar-agar
125 ml air
2 sudu besar gula
Pewarna hijau/merah
- Masak serbuk agar-agar hingga larut, masukkan gula dan pewarna. Tuang ke atas buah-buahan tadi. Sejukkan. (Ummi jez guna krystal jelly Nona perisa strawberry, masak ikut arahan pada kotak.
4 comments:
kena sejukkan dalam peti ais ke sis
nak try la
mcm sedap
momoy:
a'ah.. biar dia sejuk dulu pastu simpan dlm peti ais.. masa nk mkn baru keluarkan.. selalu buat kuantiti gula utk kastad tu akak kurangkan.. xde la manis sgt.. cubalah.. :)
Saya baru buat puding ni ahad lepas. Tapi hancur. Hahaha. Sebab jeli nona tu suh letak air 400ml, saya pegi letak 800ml. Rosak rupa dia.
Lyd..
yeke..xpe la..len kali buat ikut arahan..hehe ana pon lebihkan air sikit je masa masak puding tu.. seb baik ok lagi.. :P
Post a Comment