Aug 1, 2011

menu sahur hari ini..nasi ayam ala claypot

ok.. ebtry kali ni nak cite pasal menu bersahur hari kedua..
nasi ayam ala claypot
walaupon bukan aku yang masak sepenuhnya.. tapi sempat la nolong mentua masak ptg semalam pas balik keje... masak nasi ni senang bangat.. dah siap.. biar je sejuk dalam periuk.. bila bangun sahur just panaskan semula.. masa nak panaskan nasi ni tambah sikit air..sikit je tau.. jangan tuang secawang ..kang jadi bubur ala claypot plak..hehehe..owhh.. mana gambar?? haaa..mintak maap banyak-banyak..gue enggak sempat nangkapin itu gambar.. ehh..pehal tetiba lari bahasa plak nih?? hahaha... sengal..oklah.. moh semak resepi...


Bahan-bahan (untuk 3-4 org makan kot)


* 1 1/4 cawan beras
* 3/4 cawan beras pulut
* air secukupnya


1 mangkuk ayam -  cuci bersih & potong kecik
2 ulas bawang merah - cincang kasar
2 ulas bawang putih - cincang
1 1/2 inci halia - hiris keping-keping
3 biji cendawan butang -rendam dan belah 3 setiap satu
3 sudu udang kering - rendam & tos
kicap pekat
kicap masin
sedikit air
sedikit tepung jagung
garam & gula
sedikit minyak bijan
minyak untuk menumis


Cara-cara


  1. untuk nasi, satukan bahan bertanda * dan masak seperti biasa
  2. perap daging ayam dengan sedikit kicap cair dan tepung jagung..ketepikan
  3. panaskan minyak, tumis bawang merah & bawang putih hingga kekuningan..masukkan udang kering..
  4. masukkan cendawan, ayam, tambah kicap pekat & kicap cair kacau sebentar
  5. masukkan sedikit minyak bijan..
  6. perasakan dengan garam & gula 
  7. tambah sedikit air (anggaran dalam 5-10 ml je)
  8. angkat dan masukkan ke dalam periuk nasi 
**pssttt:: masukkan ayam ke dalam nasi yang separuh masak tau..kacau-kacau sikit  pastu biar je nasi masak sepenuhnya... maaf lah yer.. aku tak reti nak explain sangat..sesape yang nak cuba masak tu harap-harapnya paham lah dengan penerangan ni..huhuhu




sekian....

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...