ok.. ni pulak lauk yang ana masak untuk berbuka ahad lepas.. sempat masak dua lauk ni jer.. yang lain-lain biras i tolong top-up kan..hehe.. untuk resepi daging tu boleh refer ke blog cik mat gebu.. buat ikut resepi dia.. yang sambal udang tu pulak.. main campak-campak ajer..sukatan untuk bahan-bahan sambal udang ni ana agak-agak je tau.. kalau korang nak cuba. ejas la apa yang patut, ikut tekak sendiri erk...
daging black pepper
sambal udang petai
Bahan-bahan
1 kg udang saiz sederhana - buang kulit, tinggalkan ekor je.. belah belakang , cuci dan toskan
1 mangkuk sedang isi petai - belah dua
3 senduk pes cili kering
2 biji bawang besar - hiris bulat
2 keping asam gelugor
10 ml pati santan
garam & gula
minyak untuk menumis
air secukupnya
Cara-cara
- panaskan minyak, tumis bawang besar hingga layu, masukkan pes cili kering, tumis hingga pecah minyak
- masukkan sedikit air dan asam keping, biarkan kuah mendidih
- masukkan udang, santan & petai.. kacau sebentar..biarkan hingga udang masak
- perasakan dengan garam & gula..kacau rata dan siap..
0 comments:
Post a Comment