Aug 9, 2011

Daging blackpepper & sambal udang petai

ok.. ni pulak lauk yang ana masak untuk berbuka ahad lepas.. sempat masak dua lauk ni jer.. yang lain-lain biras i tolong top-up kan..hehe.. untuk resepi daging tu boleh refer ke blog cik mat gebu.. buat ikut resepi dia.. yang sambal udang tu pulak.. main campak-campak ajer..sukatan untuk bahan-bahan sambal udang ni ana agak-agak je tau.. kalau korang nak cuba. ejas la apa yang patut, ikut tekak sendiri erk...

 daging black pepper

sambal udang petai

Bahan-bahan

1 kg udang saiz sederhana   - buang kulit, tinggalkan ekor je.. belah belakang , cuci dan toskan
1 mangkuk sedang isi petai - belah dua
3 senduk pes cili kering
2 biji bawang besar - hiris bulat
2 keping asam gelugor
10 ml pati santan
garam & gula
minyak untuk menumis
air secukupnya

Cara-cara
  1. panaskan minyak, tumis bawang besar hingga layu, masukkan pes cili kering, tumis hingga pecah minyak
  2. masukkan sedikit air dan asam keping, biarkan kuah mendidih
  3. masukkan udang, santan & petai.. kacau sebentar..biarkan hingga udang masak
  4. perasakan dengan garam & gula..kacau rata dan siap.. 

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...