Jun 9, 2012

laksa mee

assalamualaikum.. wahh..lama beno saya tak menulsi kat blog.. jadi mulakan dengan menu yang dah lama diperam..hehehehee.. menu ahad dulu2..dh tak ingat tarikhnya.. .. kisahnya mentua saya balik kampung, en hubby kata tak payah masak.. kita tapau kat luar jerk. alih-alih saya masak jugak laksa mee.. konon nak makan tengahari... tapi bila siap je terus saya cedok dalam mangkuk dan ngap..hahaha..lapo punya pasal..

pastu bila en hubby balik dari menapau.... saya makan lagi..huh.. nampak sangat saya kuat makan kan?? patutlah badan dah macam tong drum..erkkss...

resepi asal ada kat myresepi.. patutnya guna mee sanggul.. tapi kat dapur cuma ada mee je..sanggul tarak... bantai je la labuuu... janji kenyang.. kes nak habiskan sambal tumis semalam... terjadilah laksa mee seperti di bawah.. maaf yer..gambo takde.. dah habis makan baru ingat.. EH!!..lupa nak ambik... :p


Laksa mee

Bahan
2 keping mee sanggul - saya guna mee kering je
2 biji bawang merah - cincang
2  ulas bawang putih - cincang
semangkuk kecil udang - buang kulit dan belah belakang (saya x letak sebab xde stok)
bebola ikan  - saya boh 10 biji
air secukupnya
garam & gula


Cara
  1. celur mee hingga lembut - ketepikan
  2. tumis bawang hingga wangi, tambah air (ikut suka nak sup banyak mana) dan biarkan hingga mendidih
  3. tambahkan fish ball, perasakan dan sedia untuk dimakan bersama mee dan sambal...




3 comments:

LydSunshine said...

Laksa yg mcm kuah sup ke?

kyo said...

a'ah.. kt myresipi tu dia tulis laksa.. hehe

Alinaclover Premium Beautiful said...

fuhhh tingin la nk mkn.. xpernag lak mkn laksa mee

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...