Apr 12, 2012

menu berpantang Part II

bersambung dari entry sebelum ni di sini

Bun/burger Ikan

Bahan
1 set roti bun/ roti burger - belah2
2 keping tenggiri - ambil isinya dan cincang halus
* sedikit serbuk lada sulah/lada hitam
* sedikit tepung jagung
* garam/gula
sedikit minyak untuk menggoreng

Cara
  1. gaul isi ikan dengan bahan bertanda *
  2. bentukkan pes ikan seperti daging burger dan goreng hingga masak
  3. bila nak makan, letakkan ikan ditengah2 bun dan tambah sos cili

Nasi Goreng Halia  

 Bahan 
1 mangkuk nasi - seeloknya guna nasi yang baru dimasak
2 inci halia - hiris halus
1 ulas bawang putih - cincang
2 sudu teh kicap cair 
minyak bijan untuk menumis


Cara
  1. panaskan minyak bijan dan goreng halia hingga garing..ketepikan
  2. tumis bawang putih hingga wangi dan masukkan nasi ,  gaul rata
  3. perasakan dengan kicap cair.. tambah kan halia goreng dan sedia untuk dimakan

Ayam Halia

Bahan
2 ketul  ayam kampung - dipotong kecil
2 inci halia - mayang halus
2 ulas bawang putih -  cincang
1 cawan air
kicap cair
kicap pekat
minyak bijan 
garam dan gula (jika perlu)

Cara
  1. panaskan minyak bijan, tumis bawang putih dan halia hingga wangi
  2. masukkan ayam, kicap cair. kicap pekat dan kacau sebati
  3. tambahkan air, biarkan mendidih@hingga ayam masak
  4. perasakan dan sedia untuk di makan.


Ikan Masak Kunyit

Bahan
2 keping ikan tenggiri
1 inci kunyit hidup - ditumbuk 
sedikit kicap cair
sedikit serbuk lada hitam
minyak untuk menggoreng

Cara
  1. perap ikan dengan semua bahan.
  2. goreng/ kukus ikan hingga masak

Singgang ikan

Bahan
2 keping ikan tenggiri
2 batang serai - diketuk
1/2 inci kunyit hidup - tumbuk
2 ulas bawang putih  - diketuk
2 ulas bawang merah - hiris
1-2 keping asam keping/ air asam jawa
1 @ 2 cawan air
garam dan gula

Cara
  1. satukan semua bahan dan biarkan mendidih / hingga ikan masak
  2. perasakan dan siap...

sup ikan dengan kacang hitam

Bahan
2 keping ikan haruan - goreng garing
1 cawan kacang hitam - digoreng tanpa minyak
2 inci halia - diketuk
air secukupnya
garam dan gula

Cara
  1. didihkan air, masukkan kacang hitam dan biarkan mendidih
  2. masukkan ikan yang telah siap digoreng dan juga halia
  3. reneh sup selama 1-2 jam dengan api kecil
  4. perasakan dan sedia untuk dihidang
p/s : untuk sup ni boleh juga diganti dengan ayam kampungtapi tak payah goreng....mak mentua saya kata..sup ni elok untuk tambah darah..ada lagi 2-3 resepi tapi saya tak ingat nama herba-herba yang diguna.. hehe



0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...