Apr 11, 2012

asam pedas tempoyak

baiklah kawan-kawan.. hari ni saya nak cite pasal resepi .. asam pedas tempoyak.. dah lama betul saya tak masak  sendiri. rasanya dekat setahun lebih jugak kot saya tak masak asam pedas tempoyak ni..

meh jenguk dapur saya yang tak berapa nak berasap sangat ... masak campak-campak.. kalau nak cuba bolehlah... ada orang tak makan tempoyak, tapi makan durian, ada jugak yang tak makan durian, tapi dia makan tempoyak.. saya pulak??? dua2 pun saya tibai jee......



Bahan

3 keping ikan (suka korang lah nak guna ikan apa)
1 batang bunga kantan - belah 2
segenggam daun kesum
 1 batang timun - buang kulit dan biji - potong beso2)
*3 sudu besar tempoyak
*8 biji cili padi (boleh kurang/lebihkan)
*1 biji cili merah
*2 ulas bawang putih
garam dan gula
air secukupnya

cara2
  1. kisar bahan-bahan bertanda *
  2. satukan bahan kisar, ikan, air, daun kesum dan bunga kantan, masak hingga mendidih
  3. perasakan dan sedia untuk dihidang
nota: kalau tempoyak kurang masam, boleh tambah asam keping.



5 comments:

LydSunshine said...

Ni macam resepi belah2 pahang je. Kalau asam pedas melaka ada letak serai kan?

kyo said...

Lyd: ha yelah.. sy org pahang.. masak tempoyak cara sana je yg sya tau..hahaha...

LydSunshine said...

ooo ye ke org pahang. Padan la nama cik bedoh. Dan boleh perasan style org pahang menulis ni ada satu identity yg tak dpt nak dijelaskan cemana. Betul tak?

kyo said...

hehe...saya hanya mampu tersenyum je la..ngeee

Ufof Latif said...

oooo sedapnyaaaa

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...