baiklah kawan-kawan.. hari ni saya nak cite pasal resepi .. asam pedas tempoyak.. dah lama betul saya tak masak sendiri. rasanya dekat setahun lebih jugak kot saya tak masak asam pedas tempoyak ni..
meh jenguk dapur saya yang tak berapa nak berasap sangat ... masak campak-campak.. kalau nak cuba bolehlah... ada orang tak makan tempoyak, tapi makan durian, ada jugak yang tak makan durian, tapi dia makan tempoyak.. saya pulak??? dua2 pun saya tibai jee......
Bahan
3 keping ikan (suka korang lah nak guna ikan apa)
1 batang bunga kantan - belah 2
segenggam daun kesum
1 batang timun - buang kulit dan biji - potong beso2)
*3 sudu besar tempoyak
*8 biji cili padi (boleh kurang/lebihkan)
*1 biji cili merah
*2 ulas bawang putih
garam dan gula
air secukupnya
cara2
- kisar bahan-bahan bertanda *
- satukan bahan kisar, ikan, air, daun kesum dan bunga kantan, masak hingga mendidih
- perasakan dan sedia untuk dihidang
nota: kalau tempoyak kurang masam, boleh tambah asam keping.
5 comments:
Ni macam resepi belah2 pahang je. Kalau asam pedas melaka ada letak serai kan?
Lyd: ha yelah.. sy org pahang.. masak tempoyak cara sana je yg sya tau..hahaha...
ooo ye ke org pahang. Padan la nama cik bedoh. Dan boleh perasan style org pahang menulis ni ada satu identity yg tak dpt nak dijelaskan cemana. Betul tak?
hehe...saya hanya mampu tersenyum je la..ngeee
oooo sedapnyaaaa
Post a Comment