menu sabtu lepas.. resepi ni saya tengok kat blog cik mat .. en hubby dah lama teringin nak makan ayam kurma ni.. tapi baru sekarang saya berkesempatan buat.. cuma tang yogurt tu saya gantikan dengan santan sebab en hubby tak boleh makan segala jenis yang berasaskan susu.. walaupun tanpamu wahai yogurt.. rasa kurma den totap sedap.. thanks to cik mat sebab share resepi yang super yummy ini..
Kurma Ayam Yogurt
Bahan
600 g ayam, potong sederhana besar, cuci bersih dan toskan - saya guna sekor ayam kampung
4 biji kentang, kupas belah 4 setiap biji dan rendam
1 biji cili merah, belah 2
1 biji cili hijau, belah 2
1 1/2 camca besar cili kisar -
1 camca besar kerisik
2 camca besar penuh rempah kurma
1/2 cawan yogurt - saya gantikan dengan 1 cawan santan pekat
2 keping asam gelugor
1 camca besar gula melaka - ganti dengan gula putih
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Bahan kisar halus
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji tomato
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci belacan - saya tak letak sebab en hubby tak boleh makan
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
1 camca teh lada hitam biji
Bahan Tumis
3 biji bawang merah, hiris halus
1 ulas bawang putih, hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Cara2
4 biji kentang, kupas belah 4 setiap biji dan rendam
1 biji cili merah, belah 2
1 biji cili hijau, belah 2
1 1/2 camca besar cili kisar -
1 camca besar kerisik
2 camca besar penuh rempah kurma
1/2 cawan yogurt - saya gantikan dengan 1 cawan santan pekat
2 keping asam gelugor
1 camca besar gula melaka - ganti dengan gula putih
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Bahan kisar halus
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 biji tomato
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci belacan - saya tak letak sebab en hubby tak boleh makan
1 inci kunyit hidup
3 biji buah keras
1 camca teh lada hitam biji
Bahan Tumis
3 biji bawang merah, hiris halus
1 ulas bawang putih, hiris halus
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
Cara2
- Satukan bahan2 kisar halus dan rempah kurma, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk, masukkan bahan tumis dan tumis hingga harum, masukkan cili dan tumis hingga garing, tambah rempah kurma + bahan kisar halus tadi, masak hingga terbit minyak dengan api kecil.
- Masukkan ayam dan gaul rata. Masak sekejap hingga ayam kecut. Masukkan kentang, gaul dan tuang air seckupnya. Masak hingga kentang empuk, tambah asam gelugor, kerisik, gula melaka dan garam secukup rasa.
- Akhir
sekali masukkan yogurt/santan, cili merah dan hijau belah. Kacau rata dan
masak sekejap degan api kecil. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
Tabur dengan hirisan daun sup dan bawang goreng sebelum menghidang...
resepi kat blog cik mat ni memang sedap-sedaplah.. rasanya klu cikmat terbitkan buku masakan harus ku beli.. dan seperti biasa....gambar akan diupload kemudian..weeeeee
2 comments:
fungsi yogurt tu untuk lemak ke utk masam kan? Pandai plak husband kyo makan kurma? hehe.
tak pastilah lyd..dua2 agaknya.. kurma ayam mmg kesukaan dia..hehe
Post a Comment