saya nak cite pasal burung punya sarang..
hari tu mak mentua saya masak sarang burung.. ni baru kali ke-tiga saya makan (tak boleh selalu.. mahaii wehhh..) .. masa mula-mula minum dulu tekak susah nak terima sebab tak biasa.. tapi kali ni bila minum ..eh!! sedaplah pulak..jadi nak sharelah ngan korang camne cara nak masak sarang burung@bird nest nih... senang aje.. rasa bird nest ni macam makan jelly..
bahan-bahan
3 keping sarang burung - rendam dan bersihkan
3 keping hirisan ginseng
3- 4 cawan air
sedikit gula batu
cara-cara
- cuci bersih sarang burung
- masukkan sarang burung, hirisan ginseng dan air ke dalam slow cooker dan masak selama 2-3 jam (mode:hight)
- bila dah lembut baru masukkan gula batu (ikut nak manis tahap mana)
- sedia untuk diminum
4 comments:
Apa dia punya khasiatnye? Baik utk org berpantang ek? Bagus jgk kalo ye. Sbb biasanya org berpantang kena makan ikan haruan. Lagi le takdpt terima hakikat.
makan lepas pantang lyd.. sy pun tak pasti sgt apa khasiatnya.. tp klu tak silap bagus utk kulit....
Kat mane nak bli sarang burung?
blh beli kt kedai ubat cina :)
Post a Comment